SENSEI MITSUSUKE HARADA – EN LÄRARE I ORTODOX SHOTOKAN-KARATE

"Mitsusuke Harada föddes 1928 och anslöt sig till den berömda Shotokan-dojon i Tokyo för att träna karate 1943. Här fick han undervisning av Gichin Funakoshi, den moderna karatens fader och av andra legendariska mästare som Motonobu Hironishi, Wado Uemura, Tadao Okuyama, Shigeru Egami och Yoshiaki Hayashi. Harada är en av få personer ännu i livet som tränat under Yoshitaka Funakoshi, den legendariska karatekan.

Efter att Shotokan-dojon blivit förstörd i kriget fick Harada träna som privat elev för Gichin Funakoshi. Gichin är mästaren som introducerade karaten från Okinawa för fastlandets Japan och som grundade Shotokan-stilen. Vid Wasedas universitet påverkades Harada av Funakoshi och mästare som Hiroshi Noguchi, Tochio Kamata och Tadao Okuyama. Harada var nära vän med Tsutomu Oshima och tränade som privat elev för Shigeru Egami, en man med oöverträffad förmåga i de japanska karatekretsarna. En sådan livshistoria är både anmärkningsvärd och unik.

Sensei Harada introducerade karate i Brasilien 1955 och fick samtidigt sitt diplom med 5 dan från Funakoshi. Harada reste till Europa 1963 och lärde ut karate i Frankrike och Belgien innan han senare samma år blev den första japanska karateinstruktören som bosatte sig i Storbritannien. Idag lär Sensei Harada ut karate i Europa, Skandinavien och Nord-Amerika och är huvudinstruktör i Karate-Do Shotokai-organisationen (KDS).

Från boken "Reminiscences by Master Mitsusuke Harada" av Dr. Clive Layton

 

Harada i Finland

Sensei Mitsusuke Harada besöker vanligtvis Finland två gånger varje år tillsammans med sina mest erfarna elever Tony Lima 5 dan, Steve Hope 5 dan, Marie Kellet 5 dan, Roy Margetts 5 dan och Mark Hallam 5 dan.

Vi strävar till att så ofta som möjligt bjuda in Sensei Harada eller någon av hans mest erfarna instruktörer att besöka oss för att få vägledning och undervisning av toppklass inom Karate-do. Utan Sensei Mitsusuke Harada och hans mest erfarna instruktörer skulle vår träning inte vara på den nivå den är idag. Trots det extraordinära kunnande vi får ta del av genom Sensei Haradas så har vi ljusår av träning framför oss innan vi når den nivå där han befinner sig idag. Men det är just det som är nöjet i träningen - att alltid gå vidare till nästa nivå.

 

 

MBE – Member of the Order

Brittiska Imperieorden är en brittisk riddarorden grundad 1917 av kung Georg V av Storbritannien. Den är Storbritanniens yngsta riddarorden och har fler medlemmar än någon annan orden. Ordens motto är ”För Gud och Imperiet”.

Orden har fem civila och militära avdelningar i fallande ordning av senioritet: Knight/Dame Grand Cross, Knight/Dame Commander, Commander, Officer och Member.

Vid drottningens födelsedag 2007, erhöll Sensei Harada en MBE för sina förtjänster inom karaten.