Hanna Lähdesluoma

Hanna Lähdesluoma ”Karate är roligt”

Född: 1985

Yrke: Lärare

Jag hade alltid varit smått fascinerad av kampsporter men tidigare mest sysslat med ultimate frisbee, volleyboll, korgboll och gått lite på gym. Då jag började studera till franska- och engelskalärare vid universitetet fick jag äntligen chansen att pröva på karate. Inspirerad av några kollegor på mitt sommarjobb började jag leta efter en lämplig klubb. KDS-klubben verkade ha sunda värderingar utan stränga etikettsregler och märkliga semireligiösa aktiviteter. 

Jag trivdes bra redan från början. Första tiden var jag inte säker på vad jag tyckte bäst om, träningen eller träningskompisarna. Alla var hjälpsamma och trevliga. Jag fick också träna med andra än nybörjare och fick mycket hjälp av de mera erfarna i klubben. Stämningen som rådde var att man ska dela med sig av det man kan och så fungerar det också i praktiken.

Träningen är utmanande och långsiktig, avskalad och ärlig. Det är oerhört roligt när saker faller på sin plats och man ser sig själv göra något som man inte kunde förr. Rent fysiskt har karate gett mig starkare ben och muskler, bättre balans och uthållighet. Med tiden har jag fått bättre slag, sparkar och värjningar.

På träningarna är det bra stämning och fin gemenskap. Det här gäller också utbytet med de andra KDS-klubbarna runt om i landet. Träningsläger ordnas ofta och har gett mig många nya vänner både i Finland och utomlands. Dessutom kan jag glömma alla mina vardagsplikter när jag tränar karate!