Funderar du om karate passar dig? Vill du veta mera om Shotokai? Vi hoppas att den här sidan besvarar dina frågor och att du tar kontakt med en KDS-klubb nära dig för info om våra träningstider!

Du är välkommen med på våra träningar för att bekanta dig närmare med KDS och våra instruktörer. Liksom många före dig kommer du snart att märka att karate är både kul och stimulerande! 

Varför träna Karate?

Det finns många anledningar till att börja träna karate. Att lära sig självförsvar är intressant nog inte det viktigaste för de flesta av utövarna. Många börjar träna för att komma i form, andra för att karate är något annorlunda. Våra nybörjare märker snart att karate har mycket mera än vanliga sporter att erbjuda, både fysiskt och mentalt.

Kampsport – fakta och fiktion

Kampsport och karate har under de senaste åren fått mycket uppmärksamhet på film och tv. Kampsportsutövare framställs ofta med övermänskliga förmågor då det gäller styrka och uthållighet. Verkligheten ser givetvis helt annorlunda ut. Trots att det finns enormt begåvade personer som Sensei Harada så ligger karateträningen alltid inom gränserna för det möjliga. Här har myten ingen plats.

Varför KDS?

KDS passar för både män och kvinnor. Formen spelar ingen roll, många börjar träna just för att komma i form. Instruktörerna i våra klubbar är vänliga och kunniga. Vi uppmuntrar ett interaktivt träningsklimat där du får svar på dina frågor.

Klubbinstruktörer

Närmaste klubb hittar du under Klubbar. Här finns info om var och när träningar ordnas. Klubbens verksamhet upprätthålls med medlemsavgifter. Medlen används enbart för medlemmarnas väl. Klubbar anslutna till FKDS håller hög standard och du kan vara säker på att få bra undervisning. FKDS granskar alla instruktörer kontinuerligt för att säkerställa detta. 

FKDS lägger stor vikt vid att instruktörerna har förmåga att förmedla tekniska färdigheter och kunskap att lära ut olika koncept. Under träningsläger får instruktörerna hjälp med att förbättra sina undervisningsmetoder och att utveckla sin förståelse för olika problem. Kunniga instruktörer garanterar att även medlemmarnas nivå förbättras.

Vilka är bältena? 

KDS har liksom de flesta andra stilar grader för att skilja mellan olika färdighetsnivåer. Färgsystemet som används för bältena är:

Vit (Nybörjare): Alla nybörjare startar härifrån

Röd (6 Kyu) (ej längre i bruk)

Gul (5 Kyu)

Orange (4 Kyu) (ej längre i bruk)

Grön (3 Kyu)

Blå (2 Kyu) (ej längre i bruk)

Brun (1 Kyu)

Svart (1 Dan - 5 Dan)

5 dan är den högsta nivån i KDS. Gichin Funakoshi, den moderna japanska karatens grundare, innehade 5 dan och därför anser vi i KDS att det inte finns behov för grader utöver den här nivån.

Graderingar

Nybörjare får vanligtvis vara med om sitt första graderingstillfälle (gult bälte) i slutet av det första träningsåret. 

Kyu-graderingar sker under träningsläger noterade i KDS-kalendern. Bruna och svarta bälten kräver att minst två medlemmar av den tekniska gruppen är närvarande under graderingen.

Klubbinstruktörerna ger vid behov mera info och berättar vad som krävs för graderingen.

Kondition

Eftersom KDS betonar rörlighet, koordination och balans med avslappnad kropp så passar den här formen av karate för alla, oberoende av ålder, kroppsform eller kön. I uppvärmningen kan det ingå relativt ansträngande övningar. Känner du dig osäker på vad du klarar av så kan instruktören skräddarsy din uppvärmning och ge övningar som passar just för dig.

Är jag för gammal?

Nej! Nya elever i mogen ålder brukar ställa just den här frågan då de ser äldre medlemmar träna i klubben. Man kan helt felaktigt tro att man måste börja träna i tidig ålder för att kunna bli lika smidig och komma i lika bra form. Men så är det faktiskt inte... Det är aldrig för sent att börja träna karate!

Vad betyder Shotokai?

Shoto betyder ungefär “vind i tallar” och var pseudonym för Gichin Funakoshi. Gichin Funakoshi förde karaten från Okinawas öar till fastlandets Japan och anses vara den moderna karatens grundare. Kai betyder organisation.

Hur skiljer sig KDS från andra karatestilar?

Det finns många karatestilar att välja bland. I KDS lägger man stor vikt vid att utveckla rätt kroppstillstånd och betonar rörlighet. Rörlighet behövs för att undvika eller förutse attacker och för att med olika tekniker leverera maximal kraft. Kom med och träna så ser du själv om KDS är något för dig!

Tävlar man?

KDS är en traditionell kampsport där man inte tävlar. Vi tror att tävlingar strider mot kampsportens sanna anda och att de dessutom är ineffektiva inlärningsmässigt. I vår träning ingår sparring men enbart på en nivå som är lämplig med tanke på varje utövares erfarenhet.

Hur länge tar det att lära sig karate?

Du kommer att upptäcka många saker om dig själv och din kropp när du tränar KDS-karate. 

Till en början märker du framsteg mest i form av förbättrad koordination. Med tiden känner du dig mindre tafatt och kan utföra rörelser på ett effektivt och smidigt sätt. Då blir du också medveten om hur viktigt det är att förstå situationen, timingen och utförandet av tekniken. Slutmålet är att du behärskar alla möjliga situationer oavsett utgångsläge.

Att lära sig karate är ingen kort process men med hjälp av KDS och din instruktör hoppas vi att du får njuta av varje steg du tar mot större färdigheter.

Dina framsteg begränsas endast av din vilja att lära. Ju mer du förstår av träningen desto mer kommer du också att vilja lära dig!